Kinderbekkenfysiotherapie

Kinderbekkenfysiotherapie

Kinderbekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie in het gebied van buik, bekken en bekkenbodem. Een kinderfysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut heeft zich met een 1 jaar durende post-HBO opleiding gespecialiseerd in bekkenbodemproblemen bij kinderen waarbij oa het onderzoeken en behandelen van kinderen met plas- en/of poepproblemen kan worden aangepakt. 

De kinderbekkenfysiotherapeut is opgeleid om het kind op speelse wijze te leren waarnemen waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe het kind daarover controle kan krijgen.

Eva Kruipen

Poep- en plasproblemen

Poep – en plasproblemen bij kinderen komen vaak voor en hebben een grote invloed op het kind en mogelijk op het hele gezin. Blijf er niet mee rondlopen, in veel gevallen is er iets aan te doen. De kinderbekkenfysiotherapeute kan, samen met u en uw kind en zo nodig in samenspraak met de kinderarts, uroloog of huisarts, kijken naar een manier om de problemen op te lossen.

Zindelijkheid

Als zindelijk worden niet vanzelf gaat kan een kinderbekkenfysiotherapeut uitkomst bieden. U bent zindelijk als u op eigen aandrang naar de wc gaat om te plassen en poepen. Meestal is dat overdag tussen de 2 en 4 jaar. We spreken van urine incontinentie overdag vanaf 5 jaar en in de nacht vanaf 6 jaar. Er kunnen echter ook problemen optreden tijdens de normale zindelijkheid, ineens heel vaak en erg nodig moeten plassen, ineens pijn bij plassen, obstipatie of angst om te poepen. Om zindelijk te kunnen worden moet het kind kunnen voelen of ze moeten plassen of poepen en het willen en durven, maar ook begrijpen waarvoor een toilet of potje dient. In principe wordt een kind (meestal) eerst zindelijk voor ontlasting en daarna voor het plassen. Een kind is leerbaar vanaf ongeveer 5 jaar. Dan kan de kinderbekkenfysiotherapeut met het kind bewust gaan oefenen. Bij een jonger kind krijgen ouders gericht adviezen en wordt er een gestart gemaakt met spelenderwijs oefenen. 

Wist je dat...

  • 15% van de 5-jarigen in bed plast
  • Ca 7% van de  4-7-jarigen in de broek plast
  • Meer dan 100.000 kinderen in NL een poepprobleem hebben
  • Zindelijkheidsproblemen iets vaker voorkomen bij jongens
  • In groep 3 en 4 wel 4 kinderen zitten die niet zindelijk zijn (in een groep van 30 kinderen)
  • Uw kind dus niet de enige is! Maak het bespreekbaar met de huisarts of bij de kinderbekkenfysiotherapeut.

Wat is een bekkenbodem?

De bekkenbodemspieren of kortweg de bekkenbodem is een spierlaag onder in het lichaam. De bekkenbodem heeft drie functies: helpen sluiten en openen van de anus en de urinebuis en dragen van de buikorganen. Stoornissen bij kinderen treden meestal op wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Bekkenbodemspieren zijn bewust en actief te gebruiken, ook bij kinderen. Veel kinderen zijn zich hiervan niet bewust of voelen dit niet.

Het verkeerd gebruiken van de bekkenbodem kan leiden tot klachten als obstipatie, urine- en/of ontlastingsverlies, buikpijn en bedplassen. Kinderen kunnen tevens last krijgen van verminderde eetlust en lusteloosheid.

Impact

De klachten kunnen een grote stempel drukken op het leven van uw kind en mogelijk uw gezin. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat verlies van urine of ontlasting voor kinderen een van de ergste dingen is die hen kan overkomen. Door het onvermogen van kinderen om controle te krijgen over hun blaas en darmen doen ze vaak alsof de klacht niet bestaat (zeker niet expres!) 

Kinderen, maar ook vaak hun ouders, schamen zich voor de klachten en durven er niet of slechts met weinig anderen over te praten. Niet zelden leidt dit tot een isolement van het kind; het durft niet meer naar vriendjes of vriendinnetjes, niet naar een club, niet mee op schoolreis of op kamp. Kinderen voelen zich vaak erg onzeker. Ook veel ouders vragen zich af wat er is misgegaan in de zindelijkheidstraining.

Klachten

Met welke problemen kun je verder naar onze kinderbekkenfysiotherapeut?

  • Plasongelukjes overdag / urineverlies , mogelijk door het niet herkennen van aandrang
  • Terugval in de zindelijkheid
    Uw kind gaat ineens weer in zijn/haar broek plassen en/of poepen en geeft niet meer aan dat hij/zij naar de wc moet. Ondanks dat uw kind al maanden zindelijk is, gebeuren er regelmatig ‘ ongelukjes’
  • Bedplassen
  • Erg vaak moeten plassen 
  • Niet goed kunnen plassen (onrustige blaas)
  • (Terugkerende) blaasontstekingen
  • Poepongelukjes overdag (ontlastingsverlies of bruine strepen in de onderbroek)
  • Angst om te plassen of te poepen
  • Obstipatie (verstopping)
    Uw kind houdt onbewust zijn ontlasting op. Het gevolg hiervan is buikpijn en/of harde pijnlijke ontlasting. Dit kan leiden tot angst voor poepen en/of broekpoepen of gedragsverandering. 
  • Diarree
  • Buikpijn zonder aanwijsbare oorzaak
  • Problemen op het gebied van seksualiteit (adolescenten)

Daarnaast kunnen kinderen met een oa autisme, add of een prikkelverwerkingsprobleem problemen hebben met het herkennen van de aandrang en kunnen ze daardoor niet goed zindelijk worden.